Почистване и дезинфекция на бани и тоалетни помещения

Дезинфекцията на хигиенни помещения е набор от процедури, целящи отстраняване на развили се бактерии и микроорганизми в такива помещения, както и намаляване на възможността за развитие на патогенни организми в бъдеще.

Поради високата влажност в такива помещения, като бани, перални и сушилни помещения и тоалетни, се подобряват условията за развитие на плесени, бактерии (някои от които опасни за човека), гъбички и др. Особено опасни са развили се плесени в помещения с двойни стени (след поставен гипс-картон), те са опасни при вдишване а средата в помещението благоприятства за тяхното развитие. В подобен случай те не се забелязват, докато тяхното развитие не се отрази върху гипс-картонената стена, но в този случай вече е късно. Често се развиват по фуги, в места които са труднодостъпни за почистване – като ръбове на стени, ръбове на вани, под вани , около тоалетни (ако тоалетната е в банята), около мивки, умивалници, бидета и др. По рядко се намират върху плочки и гладки повърхности. В повечето случаи тяхното изчистване не е толкова лесно, не може механично да си отстранят и да се очаква с това почистването е приключило. Обикновено след механично отстраняване, развитието им са възстановява за около месец отново.

При почистване на мухъл и плесени трябва да се подхожда систематично и ефективно. Често се налага професионално почистване на засегнатите участъци. Когато развитието е в стена – най често се използват услугите на фирма, занимаваща се с такъв вид почиствания – процедурата е тежка, може да се наложи да се премахне гипс-картонените стени и да се обработят стените под тях с редица препарати против мухъл и препарати против развитие на плесени. В общия случай това не са услуги предоставяни от фирмите за професионално почистване на жилища и офиси.
Когато развитието е върху активна повърхност и се вижда – може да се допитате до фирма за почистване. Често се подхожда по следната процедура:

- Повърхността се почиства с киселина или основа (в зависимост от предварителен анализ на замърсяването), посредством абразивни падове се отстранява механично намерената мухъл или плесен, ако се прецени, че петната се дълбоки – те могат да се третират директно чрез директно впръскване на почистващ агент. Киселата или силно основна среда веднага спира възможност за последващо развитие, както и веднага унищожава активните колонии от микроорганизми и гъби. Често се налага достатъчен натиск за механично почистване, подовете могат да се почистят с роторна машина и подходящи меки-абразивни дискове, които НЕ нараняват фугите и плочките (пода). За стените се осигурява достатъчен натиск.

- Следва измиване със сапун и изплакване, като отново повърхностите се обработват с абразивни падове, те отстраняват плесените, мухъл и всички разтворени замърсявания.

- Следва дезинфекция на предварително маркираните участъци (или цялото помещение)с подходящ агент. Тук се разчита на предварителна преценка на вида на развилите се колонии. Обикновено се използват професионални препарати на хлорна или амонячна основа. В домашни условия най-близък до тези препарати и белината, но все пак тя НЕ е професионален препарат за дезинфекция! Изчаква се технологично време за дезинфекция – време, необходимо за действие на препаратите върху местата.

- Следва почистване на помещението със сапун и обилно изплакване.

Съществува техника на почистване и дезинфекция с машина с прегрята пара, тази машина е ефективен парогенератор, който осигурява прегрята пара (водна пара с високо налягане и температура), която е доста ефективна и при измиване и отстраняване на замърсявания от почти всякакъв характер по плочки, стани, плоскости, стъкла. Ефективно почиства фуги, стеснявания и пр.Дезинфекцира ефективно като първа стъпка при дезинфекция, задължително е обработката и професионален дезинфекциращ препарат впоследствие, може да се обработят големи площи за кратко време. Ефективен метод в помещения където не е препоръчително използването на дезинфекциращи агенти и химически агресивни препарати. Не всички фирми за професионално почистване предлага почистване и дезинфекция с пара!

След процедура за почистване и дезинфекция е много важно обработката на въздуха в почистеното помещение, при почистване част от мухъл и плесен във вид на спори попадат във въздуха и е необходимо да бъдат отстранени или обработени така, че да не мога попадайки върху почистените повърхности отново да стартират колония!
Ако имате въпроси относно почистване, дезинфекция на бани, перални и сушилни помещения, тоалетни и др. може да свържете с нас!

За Лемонфреш

„Лемонфреш“ - професионалното почистване на частни домове, къщи, офиси, промишлени помещения, леки автомобили, бусове.

Контакти

Лемонфреш ЕООД
гр.София, ПК 1000
ул. Горски пътник № 12

web: www.lemonfresh.bg
e-mail:
Tелефон: +359 897 219 216

Карта