Почистване на мека мебел

При ежедневното използване на меката мебел, нейната дамаска се замърсява и износва. Дамаската е здрав и плътен плат, издържащ високи натоварвания и обикновено е в по-тъмни нюанси, така че да не се зацапва лесно (или поне зацапванията да не си личат). Но неминуемо с времето този плат се изхабява, зацапва и износва.

По отношение на захабяването (протриване, изтъняване и пр.), фирмите за професионално почистване не могат да предложат ефективни решения. Но по отношение на почистване на натрупаните замърсявания може да се приложат ефективни решения. Замърсяванията на дамаските при меките мебели се делят на органични и неорганични, най-честите са петна от различно естество (петна от храна, сокове, спиртни напитки, кафе и др.) тези петна са силно замърсяващи и упорити за почистване, като след почистване често остават следи.

Съществуват и упорити петна от домашни любимци, те се почистват  сравнително трудно, често има и косми по меката мебел от домашните любимци, понякога те се комбинират с петна от кал, външни замърсявания и др.

Как се извършва почистването на мека мебел. Тук основното предимство на фирмите за почистване е, че самата процедура се извършва на място. Не е необходимо мебелите да се изнасят и преместват извън помещението в повечето случай.  Когато условията са специфични – помещението е много малко, няма начин за проветряване и др. може меката мебел да се премести на място, удобно за почистване. 

- Първоначално дамаските се прахосмукират с цел отстраняване на прах, косми, дребни предмети и прахообразни замърсявания (захар, кафе, подправки,хартия и пр.)

- Почистването на петна от мека мебел се извършва по метода на екстракцията. С машина, която под високо налягане вкарва комбинация от препарат и вода, в отношение което се определя от почистваните замърсявания и вида на дамаската (плата върху който са петната) във вътрешността на дамаската. Оставя се технологично време за да подейства почистващия препарат и да се свърже със замърсяванията, това време зависи от вида на замърсяванията, вида на дамаската ( коприна, памук, лен, изкуствена нишка, кожа,pvc  и др.) времето в което се извършва почистването (есен-зима, пролет-лято, висока влажност или сухо), както и влажността в помещението в които се почиства меката мебел. Когато се налага бързо почистване, с минимален период на съхнене – времето на действие на почистващия препарат се минимализира. При тази практика самото почистване е с по-ниска успеваемост. И обратно, когато има възможност за по-дълъг период на обработка, препаратът се оставя по-продължително време за реакция и ефектът на почистване по дамаските е по-голям. Когато се налага, петната се обработват с четка с естествен или изкуствен косъм, твърдостта на косъма се избира според вида и здравината на платовете (дамаските). След обработка посредством вакуум, машината изтегля препарата и разтворените в него органични и неорганични замърсявания. След почистване на мека мебел посредством екстракция, зоните на почистване остават влажни (не си личи при пипане с ръка) и при сядане е възможно обилно да се намокрят дрехи и бельо, затова е необходимо да се остави технологично време за напълно изсъхване на дамаската. При топло време (лято) и при естествено проветриво помещение – някъде около 4-8 часа. При влажно време, около 12-18 часа, в по особени случаи, когато в помещението няма естествена циркулация, при зимни условия, висока влажност и т.н. времето е минимум  24 часа.

* Когато се почистват много упорити петна, горната процедура може да бъде повторена – обработка с препарат за почистване, четкане на петната, екстракция! В някои тежки случаи е възможно само петната да се обработят само с препарат или с конкретен силно активен препарат! Това се прави при преценка на място от представител на екипа за почистване.

* Ако се почиства мека мебел с естествен пълнеж – се подхожда много внимателно, защото естествения пълнеж  може да започне да отделя миризма при почистването му. Необходимо е да се предупреди представител на фирмата за професионално почистване за да се прецени какъв метод за почистване на меката мебел да се избере, за перфектен краен резултат.

* Горното условие важи и за почистване на мебели от кожа – при този метод не е доказано ефективен (резултатите зависят от конкретния случай), подхожда се чрез почистване на ръка със специални вакси (според конкретния случай).

Ако имате въпроси относно почистване на мека мебел, дамаски, матраци, почистване купето на автомобил и др. може да свържете с нас!

За Лемонфреш

„Лемонфреш“ - професионалното почистване на частни домове, къщи, офиси, промишлени помещения, леки автомобили, бусове.

Контакти

Лемонфреш ЕООД
гр.София, ПК 1000
ул. Горски пътник № 12

web: www.lemonfresh.bg
e-mail:
Tелефон: +359 897 219 216

Карта