Почистване на мозайка

Какво представлява мозайката: Мозайката е комбинация от цимент като основа и натрошени камъни или малки парчета от различни композити.Най-честа е добавката от мраморни парчета, в зависимост от тяхната големина, вида и цвета на цимента – има различни по вид и качество мозайки. Мозайката е широко разпространена като подова настилка за коридори и хигиенни помещения. Намира широко приложение в апартаменти, обществени сгради и общи помещения. Тя се поддържа сравнително лесно, изглежда добре визуално, гладка е, издръжлива на натоварвания, позволява редица обработки и е често срещана в България.

Когато се налага почистване на мозайка, често се допускат грешки:
- Мозайката се почиства с препарати, неподходящи за подобен тип настилки. Тези препарати не могат да почистват в дълбочина, не могат да почистят цялата площ и резултатът е непочистена настилка - избелване на мозайката на места, и непочистване в дълбочина.

Съвети от lemonfresh.bg:
- НЕ  почиствайте мозайка с белина!
- НЕ  почиствайте мозайка с оцет!
- НЕ  почиствайте мозайка със сода каустик!

Може да постигнете задоволителни резултати, като смесите 1 част вода с 1 част *Кислол, като добавите и течен сапун.
В никакъв случай НЕ смесвайте Кислол с Белина, нейни производни или обезмаслители. Може да ползвате течен сапун в сместа от Кислол и вода. Много важно е да упражнявате постоянен натиск при почистване, като разтъркате мозайката внимателно.

ВАЖНО! След почистване с тази смес, мозайката ще избелее значително!!

*Кислол - Биоциден препарат за дезинфекция и измиване на санитарни възли, мивки, фаянс и канали. За почистване на повърхности от карбонати, утайки и замърсявания. Притежава бактерицидно фунгицидно действие.При употреба: да се използват предпазни средства за защита на ръцете и очите!

Понякога непочистената мозайка се запечатва с препарат, който допълнително нарушава почистващия ефект. Често се допуска грешката, да се използват неподходящи импрегниращи и запечатващи препарати, те променят цвета и свойствата на мозайката. Възможно е тяхното отстраняване да е свързано с полагане на допълнителни усилия и време. След време тези запечатки започват да се отлепят и допълнително създават проблеми, свързани с използването на настилката и нейното почистване и пр.

Често върху мозайката има органични петна, както и петна от различен произход, които са били обработвани неправилно. В някои случай те не могат да бъдат отстранени – поради третирането им с неправилна почистваща технология или пък са проникнали в дълбочина, която е технологично невъзможно да бъде почистена (или се налага скъпа и времеотнемаща технология на шлайфане).

Как се почиства мозайка?
Ние от Професионално почистване – Лемонфреш подхождаме изключително внимателно към всеки случай. Първоначално се прави оглед и се отбелязват местата с упорити петна, проникнали в дълбочина. Прави се анализ, какви почистващи препарати да се ползват, с каква интензивност и колко време да се третират проблемните участъци. Често се налага, мозайки да се почистват с киселинни почистващи препарати (т.нар. киселини). Те премахват петната, правят текстурата на мозайката почти еднаква, но имат силно избелващо действие. В повечето случаи се ползва еднодискова почистваща машина, тя е достатъчно тежка и посредством предварително избран почистващ диск, почистващият препарат се разнася и попива в дълбочината на настилката. Може да се наложи повече от една обработка с различни дискове и различни препарати. Посредством мощна прахосмукачка се извличат всички разтворени замърсявания (те са в течна форма)от обработваната мозайка. Последва измиване и вторичен анализ на степента на почистване.Възможно е като крайна процедура да се пристъпи към полиране – нанасяне на полиращ и предпазващ препарат. Той предотвратява проникване на мръсотия в почистената вече мозайка. В зависимост от вида и начините на нанасяне, както и от натовареността, полиращия препарат може да издържи от месец до година, после следва ново нанасяне.Цени за почистване на мозайка, както и цените за полиране може да видите в секция “Цени’’.

Може да ни се доверите, ние ще се постараем да работим ефективно и дългосрочно заедно, докато не постигнем крайната си цел за която сте ни гласували доверие - да бъде чисто, свежо и уютно!

За Лемонфреш

„Лемонфреш“ - професионалното почистване на частни домове, къщи, офиси, промишлени помещения, леки автомобили, бусове.

Контакти

Лемонфреш ЕООД
гр.София, ПК 1000
ул. Горски пътник № 12

web: www.lemonfresh.bg
e-mail:
Tелефон: +359 897 219 216

Карта